Er waait sinds kort een frisse wind door het Millingse bedrijf Daamen Milieu- en Grondwerken B.V. rasondernemers William Heemstra en Roy Vergeer, beiden met jarenlange ervaring en een groot netwerk in de milieu business en handel, namen het bedrijf op 11 december 2017 over met behulp van Rabobank Rijk van Nijmegen. Het traject verliep niet geheel zonder obstakels, maar inmiddels is het nieuwe ROWILL BV klaar om met frisse energie de toekomst in te gaan.

Daamen Milieu- en Grondwerken B.V. is sinds 2010 een bekende naam in de wijde omtrek. Het was tot voor kort onderdeel van een groter familiebedrijf, waartoe ook Daamen Grondverzet en loonbedrijf B.V. in Kekerdom behoort. Onder andere vanwege het aantrekken van de markt was het vorig jaar tijd om het bedrijf te herstructureren. William Heemstra werd hiervoor benaderd

Herstructureren

William startte in 2016 als directeur bij Daamen, en kwam daar samen te werken met bedrijfsleider Roy Vergeer, een goede bekende van hem. Er werd een plan gemaakt om het bedrijf opnieuw in te richten, zodat het meer toekomstbestendig en winstgevend zou worden. “Om verder te kunnen groeien moest er geïnvesteerd worden, zowel in materiaal als personeel. Roy en ik brengen allebei een groot netwerk mee, wat nieuwe kansen opleverde. We zijn echt aan de weg gaan timmeren.

‘Ze hebben de juiste mensen aan boord en het personeel gaat er vol voor’

Overname

Na goed nadenken besloot William samen met Roy het bedrijf over te nemen. “Roy heeft zoveel feeling met de markt. Ook de medewerkers wilde ik graag behouden. We zijn in overleg gegaan en kwamen tot een prijs.” Daamen was al jaren klant bij de Rabobank, dus het sprak voor zich dat William hier aanklopte. Accountmanager Sjoerd de Waal, toevallig ook afkomstig uit Millingen, nam contact op en er was direct een klik. “Hij gaf meteen helder aan hoe zo’n traject werkt en wat ik moest doen, waarop ik aan de slag kon.”

Beleidswijziging

Sjoerd: “Ik kende het bedrijf al, maar wist niet zo goed wat ik kon verwachten. Toen ik op gesprek was geweest, had ik meteen een goed gevoel. Ik zag iemand met veel ervaring, een groot netwerk en ondernemerschap in zich. En dat had dit bedrijf nodig.” Er volgde een periode van intensief contact. Helaas speelde er net op dat moment een beleidswijziging omtrent het financieren van bedrijven in de milieu- en recyclingbusiness, waardoor het nog even spannend werd of de overname wel kon doorgaan.

Telefoontje

Sjoerd deed er alles aan om de overname toch mogelijk te maken. Ondertussen hield hij William steeds op de hoogte. “Dat was heel prettig”, zegt William. “Een dag nadat we het nieuws kregen dat het misschien niet door kon gaan vanwege deze beleidswijziging, belde hij alweer om te vragen hoe het ging. Het is fijn dat je accountmanager het zich ook aantrekt en zoveel moeite doet.” Uiteindelijk gaf de bank toch akkoord. Sjoerd: “De verkopende partij heeft een belangrijke rol gespeeld, door heel welwillend te zijn en goed mee te denken.” “We zijn heel blij dat ze ons de kans hebben gegeven”, beaamt William.

Vertrouwen

Op 11 december 2017 kon ROWILL BV (een samentrekking van Roy en William) officieel van start. William en Roy kijken met een goed gevoel terug op de samenwerking met de Rabobank. Sjoerd heeft op zijn beurt het volste vertrouwen in het bedrijf. “Wij willen als bank in de toekomst graag betrokken blijven en meedenken. Ze hebben de juiste mensen aan boord en het personeel gaat er vol voor, dus we verwachten er veel van.” William besluit: “Ons personeel heeft zoveel kwaliteiten, we hebben een geweldig team. We laten de medewerkers graag meedenken, waardoor je ze ziet groeien. Naast investeren in materieel blijft dat dus een belangrijke prioriteit.”

Tarieven